Türkiye’nin En İyi Kamp Alanları
Kamp yapmak, doğayla iç içe olmayı sevenler ve maceracılar için en vazgeçilmez bir etkinliktir. Kamp alanları bakımından oldukça zengin olan ülkemizde de birçok genç, maceracı, çift ve aile, ya doğanın içinde olmak ya da ucuz tatil yapmak için kamp malzemelerini alıp yola düşer. Kamp alanları, tatilini doğanın huzuru ve sakinliği içinde geçirmek isteyenler için şehirden mükemmel bir kaçış fırsatı sunar. Bu yazımızda, kampçılık ile ilgili bilinmesi gerekenleri öğrenecek ve Türkiye’nin en iyi kamp alanları arasında kısa bir yolculuğa çıkacağız.
Kampçılık Nedir?
İflah olmaz bir doğa âşığı mısınız? Sevgilinizle kalabalıktan uzakta, temiz havada, baş başa eşsiz kaçamak mı yapmak istiyorsunuz? Yoksa otel ücreti ödemeyerek ucuz tatil yapmak peşinde misiniz? Belki de çocuğunuza doğayı sevdirmek istiyorsunuzdur… Kampçılıkla tanışın!
Kampçılık, doğa içerisinde kamp çadırı, karavan ve uyku tulumu gibi kamp malzemeleriyle konaklamayı içeren bir etkinliktir. Birçok kişi şehir hayatının stresinden uzaklaşmak, temiz havanın ve doğanın tadını çıkarmak, belki de biraz macera yapmak için kamp yapar. Kimileri duş ve tuvalet gibi tesislerin yer aldığı kamp alanlarında konaklarken; kimileri ise dağın başında ya da el değmemiş koylarda, medeniyetten tamamen uzak bir şekilde, uygun bir yere çadırını atar ve doğayla tamamen baş başa kalır. Her şekilde kampçılık özel bir deneyimdir ve unutulmaz anılar biriktirmenizi sağlayabilir.
Kamp Malzemeleri Nasıl Seçilir?
Tatil beldelerindeki kamp alanları, genelde ucuz tatil yapmak isteyenler veya deneyimsiz kampçılar tarafından tercih edilir. Bir pansiyonun sunduğu hemen her tesisi ve hizmeti sunan, bazıları kahvaltı ve bar gibi hizmetler bile sağlayan bu alanlarda profesyonel kamp malzemelerine sahip olmadan da konaklayabilirsiniz. Bu tür tesisler, çadırı olmayanlar için hazır çadırlar, bungalovlar ya da çadır evler de sunabilir.
Bununla beraber, kendi çadırını kurarak ve tamamen doğanın içinde kamp yapmak isteyenlerin, kamp malzemelerini eksiksiz bulundurması önemlidir. Özellikle bir kamp alanında değil de doğrudan doğanın içerisinde konaklamayı düşünenlerin profesyonel kamp malzemelerini önceden hazırlamış olması gerekir.
Kamp malzemelerinin içeriği kampın ne zaman ve nerede yapılacağına göre değişebilir. Kışın bir dağ tırmanışında kamp yapacaksanız yanınızda bulundurmanız gerekenler, yazın bir koyda kamp yaparken yanınızda bulundurmanız gerekenlerden farklıdır. Ancak olmazsa olmaz kamp malzemelerini kabaca beş başlıkta sayabiliriz:
- Çadır: Kamp çadırı, kamp yapacağınız mevsime ve bölgenin hava şartlarına uygun olmalıdır. Su geçirmez ve rüzgara dayanıklı çadırlar tercih edilmelidir. Eğer acemi bir kampçıysanız, çadırınızın kolay kurulabilir olmasını da önemseyin.
- Uyku Tulumu ve Mat: Uyku tulumu, mevsim ve hava koşullarına uygun seçilmelidir. Eğer tırmanış ya da yürüyüş gibi iyi dinlenmenizi gerektirecek bir etkinliğin parçası olarak kamp yapacaksanız, uyku tulumunuzun ve matınızın konforu ve soğuk izolasyonu iyice önemli hale gelir.
- Yemek Malzemeleri: Kamp ocağı, tencere, tava, çatal-bıçak seti yemek malzemelerinizi mümkünse yedekli olarak hazır bulundurun.
- Giyim: Kamp için hava koşullarına uygun, rahat ve en önemlisi de dayanıklı kıyafetler tercih edin. Kamp yapacağınız yer düzenli ilaçlama yapılan bir tesis değilse, tehlikeli böceklere karşı bacaklarınızı kapalı tutacak eşofman altı ya da şalvar gibi rahat giyecekler tercih etmenizde fayda olabilir.
- Aydınlatma: Geceleri ekstra aydınlatmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Özellikle bir kamp alanında konaklamıyorsanız, yanınızda mutlaka birkaç el feneri, kafa lambası ve yedek piller bulundurun.
Kamp Malzemeleri Nereden Alınır?
Kamp çadırı dahil olmak üzere kamp malzemeleri, outdoor ve spor mağazalarından ya da online alışveriş sitelerinden alınabilir. İlk kez kamp yapacaksanız ya da daha önce gitmediğiniz bir kamp noktasına gidecekseniz, kamp malzemelerini seçmek konusunda satış danışmanından yardım istemekten çekinmeyin. Kampçılık ile ilgili Facebook grupları ve forum siteleri üzerinden deneyimli kampçılardan da destek alabilir, en doğru kamp malzemelerini seçebilirsiniz.
Türkiye’nin En İyi Kamp Alanları Nereler?
Türkiye, hemen her bölgesinde, kampçılık meraklıları için her biri benzersiz özellikler taşıyan kamp alanları sunar. Ancak özellikle Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde kamp alanları doğal güzellikleriyle öne çıkar. İşte Türkiye’nin en iyi kamp alanlarından bazıları!
Kelebekler Vadisi (Fethiye)
Kelebekler Vadisi, Türkiye’nin en iyi çadır kamp alanları arasında belki de başı çekiyor. Fethiye’nin en güzel koylarından olan bu eşsiz bölge, tertemiz havası ve sakin deniziyle sadece Türkiye’nin değil dünyanın dört bir yanından kampçıların ve tur teknelerinin uğrak noktası.
Kelebekler Vadisi’nin 150’ye yakın çadır ağırlayabilen kamp alanında elektrik, duş ve tuvalet hizmeti belirli saatlerde ücretsiz olarak veriliyor. Günlük ücret ödenerek kamp yapabileceğiniz Kelebekler Vadisi’nde dalış eğitimleri ve yamaç paraşütü gibi olanakları da deneyimleyebilirsiniz. Üstelik, kalabalık bir grupsanız ve aranızda çadırda kalmaktan hoşlanmayanlar varsa çevrede birçok bungalov tesisi de bulunuyor!
Kabak Koyu (Fethiye)
Fethiye’de sadece Kelebekler Vadisi değil, Kabak Koyu gibi muhteşem bir kamp yeri de bulunuyor. Çarşaf gibi denizi ve huzurlu atmosferiyle Kabak Koyu, hem Türk hem de yabancı kampçıların en çok ziyaret ettiği yazlık kamp alanlarından biri. Büyük tesislerin yer almadığı bu koyda küçük bungalov ve çadır işletmeleri bulunuyor. Kabak Koyu’nda günbatımını izlemek ise apayrı bir keyif!
Köprülü Kanyon (Antalya)
Bitki çeşitliliği bakımından dünyanın sayılı milli parklarından olan Köprülü Kanyon, kampçılar için capcanlı ve rengârenk bir doğal yaşamın içerisinde konaklama olanağı sunuyor. Toros Dağları’nın eteklerinde, Köprüçay IrmağI’nın hemen kenarında bulunan bu çadır alanı, Selge Antik Kenti’ne de komşu.
Köprülü Kanyon’un kampçılar için bir avantajı da kanyonda çadır ve kamp malzemeleri satan dükkanların bulunması… Bu muhteşem Antalya kamp alanı, adrenalin tutkunları için Köprüçay Irmağı’nda rafting yapma olanağı da sunuyor. Anlayacağınız, Köprülü Kanyon, bir çadır tatilinden isteyeceğiniz her şeyi vadediyor: temiz hava, zengin bitki örtüsü, nefes kesen bir ırmak ve macera!
Olimpos (Antalya)
Olimpos’un adını herkes duymuştur! Bir zamanlar hippilerin uğrak noktası olan Olimpos Dağı’nın etekleri, Antalya’nın en popüler tatil destinasyonları arasında yer alıyor. Ucuz otelleri, bungalovları ve tabii ki kamp alanlarıyla Olimpos, özellikle gençler (ve daima genç kalanlar) için onlarca yıldır en iyi tatil merkezlerinden.
Yabancı turistlerin de ilgisini çeken Olimpos, muhteşem koyunun yanı sıra antik kentleri, ünlü Yanartaş’ı ve daha pek çok tarihi eseriyle insanı binlerce yıllık bir yolculuğa çıkarıyor. Antik sütunların ve taşların arasından denize girmek kimi büyülemez ki?
Bununla beraber, Olimpos’ta 50’ye yakın kamp alanı bulunuyor ve bu tesisler genelde yaz aylarında tıka basa doluyor. Bu nedenle Olimpos’ta kamp yapma planlarınızı birkaç ay önceden yapmanızda fayda olabilir.
İğneada Longoz Ormanları (Kırklareli)
Son yıllarda oldukça popüler bir tatil destinasyonu olan İğneada, yemyeşil longozlarının huzur veren muhteşem doğal güzellikleriyle sizi şehrin stresinden ve yorgunluğundan kaçmaya davet ediyor.
Birçok kamp alanına da ev sahipliği yapan İğneada, rafting ve trekking gibi doğa sporlarına meraklı olanlar için de birçok etkinlik sunuyor. Ancak İğneada kamp alanlarında zaman zaman sinekler insanın başını ağrıtabiliyor. Yine de dünyada oldukça nadir görülen eşsiz longoz ormanlarının yeşilliği içerisinde birkaç gün geçirmek için değer!
Salda Gölü (Burdur)
Bembeyaz kumları ve cam berraklığında suyuyla Salda Gölü, kartpostallara konu olacak güzellikte bir göl… Burdur’da bulunan Salda Gölü, kampçıların ve doğa tutkunlarının da uğrak noktalarından. Salda Gölü’nün kenarında ya da göl bölgesinde yer alan ormanlık alanda çadırınızı kurabilir; gün doğumu ve gün batımı manzaranın keyfini sürerken Türkiye’nin en temiz göllerinden birinde yüzmenin tadını çıkarabilirsiniz!
Salda Gölü koruma tedbirleriyle ve kamp kurallarıyla ilgili bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Torkul Gölü (Düzce)
Türkiye’nin az bilinen doğal güzellikleri arasında yer alan Torkul Gölü, özellikle yeşilin muhteşem tonlarına ev sahipliği yaptığı bahar aylarında harika bir kamp yerine dönüşüyor. Torkul Gölü’nde bir kamp tesisi bulunmadığından, burada kampçılar doğayla tamamen baş başa kalıyor ve gerçek bir kampçılık deneyimi yaşayabiliyor. Üstelik Torkul Gölü, şehir merkezinden sadece 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor!
Yedigöller Milli Parkı (Bolu)
Türkiye’nin en popüler milli parkı olan Yedigöller Milli Parkı, aynı zamanda bahar ve yaz aylarında kusursuz bir kamp yeri olarak öne çıkıyor. Muhteşem doğa manzaraları ve keyifli bir yürüyüş parkuru sunan bu kamp yerinde olta balıkçılığını deneyimlemek de mümkün. Elektriğin olmaması belki kimileri için sorundur. Ama doğayla tamamen iç içe bir kamp deneyimi yaşamak isteyenler için Yedigöller Milli Parkı eşsiz bir destinasyon! Park içerisinde özel bir bungalov işletmesi de yer aldığını ayrıca not düşelim.
Yedigöller Milli Parkı ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Bolu Valiliği’nin ilgili sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Gökova Orman Kampı (Muğla)
Ormanın içinde, denize sadece birkaç adım uzakta, yeşilliğin mavilikle buluştuğu noktada… 300 çadır ve 70 karavan kapasitesine sahip Gökova Orman Parkı, birbirinden etkileyici 8 farklı koyu da sınırları içerisinde bulunduruyor. Türkiye’nin en iyi kamp yerlerinden olan bu parkta elektrik, bulaşıkhane, çamaşırhane, mutfak, sıcak ve soğuk su, market gibi hizmetler de bulunuyor. Gökova Orman Kampı’ndaki koylarda birçok su sporunu deneyimleyebileceğiniz tesisler de yer alıyor.